SaaS för små företag

För små företag kan inköp av mjukvara vara en enormt kostsam investering. Saas, Software as a service eller molntjänster kan då vara ett bra alternativ och kan leverera funktionerna du behöver utan att du själv behöver någon serverutrustning eller tekniker för att installera eller sköta om den utrustningen.

Oftast kräver Saas tjänsterna inte ens någon stor investeringskostnad utan betalas istället som en ”prenumeration” med olika betalningsnivåer beroende på hur avancerat eller krävande ditt användande är.

Det hela kanske låter för bra för att vara sant och ibland kan det vara det. För ett större företag kan SaaS innebära enorma besparingar men också en stor uppoffring. Med SaaS tjänster får du flexibilitet genom att du kan byta mjukvara enkelt och utan större kostnad, du tappar flexibilitet då du ej kan anpassa mjukvaran på samma sätt som med specialutvecklad eller modifierat programvara. Detta då alla kunder, till skillnad från vanlig mjukvara, delar på samma kod. Detta betyder att alla snabbt får ta del av uppdateringar till mjukvaran utan att behöva tänka efter samt att den kan hållas väldigt säker då det är mindre kod för utvecklaren att hålla reda på.


Detta problem riktar sig främst åt väldigt stora företag som har flera miljoner att lägga på mjukvara och infrastruktur, för resterande företag är nackdelarna få. Möjligheterna till anpassning är i de flesta fallen fortfarande stora, titta till exempel på Microdata som har ett stort utbud av SaaS lösningar som går att konfigureras och anpassas till en mängd olika typer av organisationer och behov. Deras tjänster har används av allt från Posten till Statoil och Länsförsäkringar.

Vad är då de små dolda fördelarna? Största är kanske säkerhet. Som ett litet företag har du oftast inte råd eller kompetens till en säker it-miljö med backuplösningar och tekniker på jour. Med SaaS följer det med. Andra dolda fördel är tillgänglighet, om du vill så kan du nå din mjukvara var du än är i världen. Allt du behöver är en dator med internetuppkoppling.