Internetvideo som marknadsföring

Tack vare internets kaotiska natur där alla kan publicera innehåll blir det en väldigt brusig miljö att marknadsföra sig i. Att då ta hjälp av medium som tar upp så smånga sinnen som möjligt, i detta exemplet en video, kan vara skillnaden mellan en sidbesökare och en framtida kund.

Sedan youtube lanserades i början av 2005 har video på internet bara växt och växt till en punkt där det idag är något som man stöter på nästan lika ofta som bilder eller text. Att video som format har blivit så populärt beror på att vissa historier och budskap helt enkelt fungerar bättre i det formatet än i till exempel text. Video kan locka fram känslor och skapa förståelse för en produkt eller tjänst bättre än några andra medier och detta samtidigt som det är lättare för mottagaren att konsumera än långa texter. 

Videon behöver dock självklart bli hittad, för att lösa detta arbetar många med att skapa virala videos. Klipp som är så roliga, intressanta eller konstiga att tittaren bara måste sprida det vidare till vänner och familj. Att arbeta på detta sättet är riskabelt då det aldrig finns någon garanti för att videon ska bli tillräckligt populär för att betala tillbaka investeringen. Andra alternativ är att arbeta med youtubare eller andra internetkändisar som redan har en publik och sedan göra en samproduktion med dessa. Detta är ett säkrare kort och inte alltid dyrare då man beroende på hur flexibel man är med varumärket, kan låta youtubaren producera videon själv. 

Sedan bör man självklart även använda sina egna kanaler på sociala medier, kanaler i gammelmedia samt ta kontakt med kända bloggar som kan tycka att videon är relevant för deras läsare. Allt för att nå så många människor som möjligt.