Rekrytera rätt från början

När det kommer till erfarenheter kring rekryteringar har nog de flesta arbetsgivare sina skräckhistorier om saker och ting som gått snett innan, under, eller efter genomförd rekrytering. Detta är något som kan vara väldigt kostsamt för ett företag, både i tid och pengar. Därför är det så viktigt att när man väl behöver rekrytera personal att man gör det rätt från början.

Nu är det inget som säger att detta kommer att vara lätt, tvärt om. Det finns trots allt goda anledningar till att det professionella firmor som Headagent som erbjuder detta som en konsulttjänst till andra företag. Dessa konsultfirmor har inte bara mer erfarenhet om metoderna som bör tillämpas för detta utan även ett kontaktnät som praktiskt taget alla andra företag saknar.

De har en stor spridning på sitt kontaktnät med kontakter även till till kontakterna i nätet så de når längre än många av oss tror. En del kanske till och med har en anställning redan och inte ens aktivt söker ett jobb just nu fast detta är den ultimata tjänsten för dem. Detta kan exempelvis konsultbolagen ha vetskap om och du hade annars aldrig hittat just den personen till tjänsten. 

Väljer man fortfarande att ta detta i egna händer gäller det att lägga ned tid och energi på att göra detta ordentligt. Något som experter har påpekat är att ett vanligt misstag många företag gör är att de väljer personer som kanske är bäst på papper men inte passar in på företaget. Nu ska naturligtvis urvalsprocessen vara så att man söker personer med rätt kompetens, men detta är bara steg ett.

Det gäller att vara noggrann, personen ska båda passa till tjänsten teoretiskt och praktiskt och socialt kunna arbeta tillsammans med de övriga på firman. Du vill att trivseln ska vara viktig för att samarbetet och allas strävan mot samma mål ska fungera. Givetvis behöver många en anpassningsperiod men en arbetsplatsträff när nya medarbetare startat är aldrig fel. 

När man har begränsat fältet till ett antal lovande kandidater gäller det ju att man genom för arbetsintervjuer med alla dessa. Här är ytterligare ett område där man kan göra bort sig. Det är viktigt att ställa relevanta frågor om erfarenhet och testa dem med eventuella, grundläggande problem och höra hur de skulle hantera dessa. Samtidigt måste man försöka få en uppfattning om deras personlighet då detta kan vara avgörande för hur de hanterar att jobba med andra.

För några tips på frågor som kan vara bra att ställa vid intervjun och varför kan man gå in på Företagande.se. Kom ihåg att det alltid är bra med lite variation på företaget. Alla behöver inte ha samma egenskaper utan kan istället komplettera varandra bra där det behövs.